user_mobilelogo

KNBB District Friesland C3

biljartpoint

Sponsors

 

 logo witteveen bv

kompas

Een verfrissend seizoen met een goede eindklassering

Onze start van het seizoen 2016/2017 mag, met ons bijna geheel vernieuwde team, best wel zeer goed en enigszins verrassend genoemd worden.
Halverwege het seizoen deden wij absoluut mee om de eerste drie plaatsen die recht geven op het spelen van de gewestelijke finale.
Zo hebben we zelfs een aantal weken eerste gestaan ondanks (of misschien wel dankzij?) een, voor onze nieuwe spelers, volledig nieuw fenomeen - het spelen van partijen in locaties en op biljarts die geheel onbekend voor hen waren.

Na een hierdoor ietwat onwennig begin, met wel heel goede resultaten, waren de zenuwen echter wel weggespeeld.
En mede door de zeer relaxte sfeer tijdens het merendeel van de partijen (uitgezonderd de partijen tegen Gorredijk 6...), deden wij als gezegd tot aan de jaarwisseling uitstekend mee.

Elk sportteam kent z'n goede en minder goede periodes en wij zijn hierop zeker geen uitzondering.
Zoals gezegd deden we tot aan de jaarwisseling nadrukkelijk mee om de eerste drie plaatsen.
Na de jaarwisseling werden de resultaten echter iets minder wat er toe leidde dat we tot de laatste partij vijfde stonden nog steeds een kans om derde en zelfs tweede te worden. Hierbij waren we echter wel afhankelijk van de resultaten van onze concurrenten.
Om een lang verhaal kort te houden - de resultaten waren zodanig dat we uiteindelijk als zesde geëindigd zijn. En dit mag voor een voor 90% debuterend team als een zeer goed resultaat beschouwd worden!

Wat zéker niet onvermeld mag blijven is het feit dat, ondanks de iets mindere resultaten van na de jaarwisseling, de sfeer binnen het team altijd voortreffelijk gebleven is.

Concluderend kunnen we dus gerust stellen dat we een héél goed seizoen beleefd hebben. Wij gaan met deze samenstelling dan ook zeker het seizoen 2017/2018 in en gaan zeker proberen de eindklassering van het seizoen 2016/2017 te verbeteren! De inschrijving voor dit seizoen is al verstuurd.

Uiteraard worden hier onze resultaten e.d. van het seizoen 2017/2018 nauwlettend gevolgd!
Voor het actuele programma, uitslagen en standen verwijzen we jullie graag naar biljartpoint.

Een speciale vermelding gaat tenslotte uit naar Peter Landstra van P. Landstra grafmonumentenverzorging die het middels sponsoring voor ons mogelijk heeft gemaakt om dit seizoen voor de bond te laten spelen.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Na een niet al te goed seizoen 15-16 met een eindklassering die net niet recht gaf op (een) volgende ronde(s), starten we dit seizoen op 14 september a.s. in Woudsend tegen Krul Woudsend.

Er is ondertussen wel het nodige gewijzigd mbt tot ons bondsteam.

Allereerst - Jan Tadema, Steven van de Leest en Chris van der Let hebben besloten niet meer voor BV Lekkum te willen uitkomen en hun heil elders te zoeken.
Dit betekent dus dat er een (bijna) volledig nieuw team aan de start van het nieuwe seizoen zal verschijnen, te weten - Pier Bruining, Herman Inia, Dennis Drijver, Richard Regeling en Nico Drijver. Absoluut een team met potentie dat zeer zeker gaat meedoen om de bovenste plaatsen.
Wij wensen de heren Van der Leest, Van der Let en Tadema uiteraard alle succes in hun verdere biljarten.

Ten tweede - wij nemen dit seizoen afscheid van onze rode polo's.
Deze zullen vervangen worden door geheel zwarte polo's met uiteraard ons (witte) clublogo.

Onze resultaten zullen uiteraard weer te volgen zijn op biljartpoint.nl.

Wordt zeker vervolgd!

Na vier ronden nog steeds aardig op schema!

Na onze zéér overtuigende start van dit nog prille seizoen (zie hieronder) volgden twee ietwat mindere partijen. Eerst een vrij kansloze verliespartij tegen Jan Wiemers in Dokkum (5-2) gevolgd door wederom een winstpartij tegen Gorredijk 7 (5-2). Absoluut geen reden tot paniek natuurlijk maar wederom een mindere partij zou ons zeker geen goed doen natuurlijk.

Voor ronde vier stond voor ons de partij tegen De Bleek 5 in Franeker (op dat moment de leiders in de stand) op het programma. En ditmaal in het pas geopende nieuwe pand van Stadscafé De Notaris. Absoluut een prachtige locatie (een kleine impressie is hier te vinden)!

Blijkbaar gaf deze nieuwe locatie de heren Van der Leest, Van der Let en Drijver de nodige inspiratie. Met af en toe zeer goed spel (Steven eindigde zijn partij met een gemiddelde van 3.055 terwijl ook Chris en Nico ruim boven hun gemiddelden speelden) werd De Bleek met een 7-0 nederlaag naar huis gestuurd.

Dit resultaat leidt er toe dat we (voorlopig) ongenaakbaar eerste in de stand staan met een teamgemiddelde van 1.7. Mocht het zo zijn dat we deze vorm de rest van het seizoen vasthouden, dan kan het zo maar zijn dat wij volgend jaar promoveren naar de klasse C2. Absoluut een extra motivatie!

Wordt vervolgd!

Vliegende start seizoen 2014/2015

Na een kort zomerreces stond afgelopen donderdag de eerste partij van het seizoen 2014-2015 alweer op het programma.

Een aantal wijzigingen ten opzichte van het vorige seizoen zijn zeker het vermelden waard.

Allereerst heeft Erna bedankt als lid en zal daarom niet meer voor ons uitkomen in de bondscompetitie. Zij is verhuisd naar Terkaple en gaat nu spelen bij Biljartschool Dirk van der Veen in Sneek.

Dan het verhaal Harlingen...

Aan het eind van het afgelopen seizoen gingen er al wat geruchten rond dat BV Harlingen financiële problemen zou hebben na hun verhuizing. Wij hebben deze geruchten altijd als geruchten beschouwd maar deze problemen werden enkel weken geleden middels een mail van hun voorzitter Albert de Wilde bevestigd.

Het ledenaantal van BV Harlingen is drastisch teruggelopen en daardoor natuurlijk ook hun inkomsten.

Met als gevolg dat zij nu nog slechts deelnnemen in de klassen C1 en C2 en het driebanden.

Waren zij voorheen altijd met twee teams in de C3 klasse vertegenwoordigd, dit seizoen (en waarschijnlijk de komende seizoenen) dus geen Harlinger teams in de C3 klasse.

Enkele voormalige leden van BV Harlingen hebben echter besloten om dit seizoen voor De Bleek in Franker te gaan spelen. Dit betekent dan weer dat De Bleek dit seizoen met twee teams in de C3 klasse vertegenwoordigd zal zijn.

Per saldo leveren we dus weer een team in...

Goed - terug nu naar onze start van dit nieuwe seizoen.

Op het programma stond de partij tegen Spider 4 uit Balk op het programma.

Op voorhand zeker geen gemakkelijke tegenstander. Ook zij streden het afgelopen seizoen mee voor het kampioenschap.

Jan, Chris en Nico waren aangewezen om deze eerste partij te gaan spelen en na een vrij overtuigende overwinning van Jan behaalden ook Chris en Nico een (gemakkelijke) overwinning zodat een uitslag van 7-0 in de boeken genoteerd kon worden.

Dit is volgens ons de eerste keer dat wij een seizoen zo overtuigend zijn begonnen!

Onze volgende partij is op 18 september in Dokkum tegen Jan Wiemers 4.

Wij rekenen dan ook weer op een overwinning natuurlijk!

Ten slotte nog dit. De bond heeft een nieuwe site gelanceerd waarop alle details van onze competitie zijn terug te vinden (inclusief spelersgemiddelden e.d.) - Biljartpoint.nl.

En uiteraard zijn wij tevens op twitter te volgen!

Een afsluiting van een seizoen...

...met een gedeelde vijfde plaats op het Nederlands kampioenschap. Niet geheel naar verwachting misschien, maar desondanks een uitstekend resultaat natuurlijk!

Vrijdagmorgen 27 juni 2014. Vertrek om 06.15 want verplicht aanmelden in Nieuwegein tussen 08.30 en 9.00 uur.

Niet echt ideaal voor teams als het onze die eerst bijna twee uren onderweg zijn.

Bovendien - vrijdag...

De bond heeft sinds een aantal jaren besloten om inderdaad ook de vrijdag als wedstrijddag voor de finales te gebruiken (waarschijnlijk met de gedachte dat (bijna) al de deelnemers reeds AOW gerechtigd zijn (er liepen er inderdaad flink veel van rond)). Echter, er zijn nog steeds mensen die hier nog lang niet voor in aanmerking komen en die bovendien nog steeds gewoon een baan hebben (ondanks de economische misere) en daardoor genoodzaakt zijn hiervoor vrij te nemen. Tsja, bond's wegen zijn ondoorgrondelijk, nietwaar...?

De eerste tegenslag kregen we woensdagavond al voor onze kiezen. Onze mental coach Jan Akkermans zou ruim voor vertrek terug ziijn van zijn korte vakantie in Spanje, maar moest zijn terugreis uitstellen tot vrijdag wegens een staking bij de Franse verkeersleiding. Gelukkig vonden wij Douwe (de vriend van Erna) bereid om Jan te vervangen en als chauffeur en schrijver te fungeren.

Goed, vertrek dus om 06.15 in twee auto's (Sjabbe Bakker was de tweede chauffeur/schrijver) en aankomst om 08.00 uur in Nieuwegein.

Nog steeds dezelfde enorme sportzaal met maar liefst 28 opgestelde biljarts en ditmaal waren wij eens niet de laatsten die arriveerden. Feiltelijk als eersten en dus ruim op tijd voor eerst een kop koffie.

Zestien teams verdeeld over 4 poules met enkel de vier poulewinnaars die door zouden gaan naar de finales.

We wisten dus precies wat we moesten doen.

9 partijen in de poule waarvan zeker niet te veel verloren moest worden.

En niet direct de beste start ever... De eerste drie partijen gingen allen verloren (met een miniem verschil, dat dan weer wel...) en het was Erna die in de vierde partij eindelijk de eerste winstpartij voor Lekkum liet noteren.

Na dit lichtelijk dramatische begin hebben wij feitelijk de gehele dag achter de feiten aangelopen met als resultaat nog een winstpartij voor Erna en een remisepartij van Jan.

En ja... 2.5 winstpartij is natuurlijk absoluut niet genoeg om als eerste in de poule te eindigen en dus als resultaat een vijfde plaats (tezamen met nog 12 teams uiteraard).

Eén ding is zeker nog wel het vermelden waard.

De bond (en de biljartsport in zijn geheel) kent reeds jaren een vrij dramatische terugval in het aantal leden en beoefenaars.

Om hier een positieve wending aan te geven werd tijdens de finale (hoe verzin je het?) een nieuwe spelsoort geïntroduceerd.

Five ball.

Een spel (de naam zegt het al) met maar liefst vijf ballen en geïntroduceerd als een snellere spelsoort (een spelletje five ball kan in principe binnen 5 minuten gespeeld zijn) met als doel vooral de jeugd.

Om kort te zijn - het spel lijkt sprekend op het bij ons zeer bekende 100-punten spel met feitelijk één verschil - vijf fraai gekleurde ballen met punten. Ik kreeg nou niet direct het idee dat dit spel de redding van de biljartsport in Nederland zal zijn eerlijk gezegd.

Oh! Voor ik het vergeet - Steven wist nog een selfie met (de in sommige kringen wereldberoemde) Frans Duits te bemachtigen. Ik geloof dat dit ongeveer zijn hoogtepunt van de dag was... :P

Goed, rest mij enkel nog onze chauffeurs en schrijvers te bedanken voor het opofferen van hun dag. Het was ons zeer aangenaam en kunnen wij volgend jaar wederom op jullie rekenen?

En als laatste een dankwoord naar onze mental coach Jan Akkermans.

Helaas geen mental steun op de dag van de finale (die Fransen blijven een vervelend volkje, huh?) maar je steun gedurende het seizoen werd zéér op prijs gesteld! We hopen zeker ook volgend jaar op je te kunnen rekenen!

Wij wensen een ieder een zéér prettige vakantie toe en zullen ook volgend seizoen weer verslag doen van onze bondsresultaten.

Tot dan!

Het begint reeds te kriebelen...

Met nog slechts vijf dagen te gaan, begint de spanning nu toch wel voelbaar te worden.

De poule indelingen zijn bekend en het vervoer en schrijvers zijn geregeld. Het mag wat ons betreft nu wel beginnen.

Wat betreft de poule-indeling - dit is enigszins afwijkend van 2010.

Toen was het zo dat er slechts twee poules van vier clubs waren. Nu zijn dit er vier.

Enkel de nummers één in de poules zullen dan ook gaan strijden voor de titel.

Na de poulewedstrijden worden er twee halve finales gespeeld, waarna de beide winnaars zullen strijden om de titel en de beide verliezers de derde en vierde prijs zullen verdelen.

Het begint er trouwens op te lijken dat deze finale eenzelfde beeld zal geven als vier jaar terug.

Er gaan geruchten dat het a.s. vrijdag wederom tropisch zal gaan worden (met temperaturen boven de 30 graden).

Ach, het heeft ons destijds nauwelijks gedeerd en dat zal dit jaar beslist niet anders zijn.

Ons vertrek is gepland tussen 06.00 en 06.15 - wij moeten ons melden tussen 08.30 en 09.00 uur.

't wordt dus inderdaad een lange dag!

Uiteraard doen wij hier verslag van de finale - ongeacht ons resultaat.

so stay tuned!

Ja! Alle steun is welkom!

Date: Wed, 18 Jun 2014 17:29:18 +0200 [06/18/2014 05:29:18 PM CEST]

From: Uilkje

To: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Subject:

Biljartvereniging Lekkum: finale

ook namens de medespelers van gorredijk 6 veel succes in nieuwegein

We zijn er bijna klaar voor!

Nog 2.5 weken te gaan en het (bijna) belangrijkste is afgelopen weekend reeds geregeld.

Een tweede lid van onze club vonden wij tijdens het jaarlijkse dorpsfeest bereid om als chauffeur/schrijver dienst te doen.

Na onze mental coach Jan Akkermans vonden wij ook Sjabbe Bakker hiertoe bereid.

Waar een dorpsfeest al niet goed voor is, nietwaar?

Geruchten over steekpenningen worden door beide zijden ontkent natuurlijk...

Indien er nog mensen deze dag als supporter willen meemaken - dit is uiteraard mogelijk!

Even aanmelden bij Jan Tadema of via deze site!

Het vertrek op 27 juni zal ergens tussen 06.00 en 06.15 zijn. Wij moeten ons in Nieuwegein melden tussen 08.30 en 09.00 uur...

Een slechte generale...

300 kilometer rijden voor een partij die feitelijk nergens over gaat... Niet echt iets waar men op zit te wachten, toch...?

Na de gewestelijke halve finales van afgelopen zaterdag waren er nog twee teams (één uit elke poule) over die moesten gaan uitmaken wie de gewestelijke kampioen C3 2014 zou worden.

Inderdaad - een partij die feitelijk volledig overbodig was, aangezien beide teams zich reeds geplaatst hebben voor de finales in Nieuwegein.

Het tijdstip waarop dit zou moeten plaatsvinden was bovendien uiterst ongelukkig te noemen.

De bond had in al zijn 'wijsheid' besloten dat dit op woensdagavond om 19.30 uur zou moeten worden verspeeld... in Apeldoorn...

Goed, vertrek dus om 17.00 uur vanuit Lekkum.

De verwachting was dat de reis ca. 1.5 uur in beslag zou nemen en wij dus ruim op tijd aanwezig zouden zijn. Dit bleek een misvatting.

Door het zéér slechte weer én hemelsvaartdag was het zéér druk op de weg (het kostte ons meer dan een half uur om door Leeuwarden te rijden...) en arriveerden wij net op tijd in Apeldoorn.

Een gigantisch sportpark gelegen in de bossen van Apeldoorn en een biljartvereniging met een eigen accomodatie waarin 4 normale en 2 grote biljarts staan.

Onze tegenstander was BC van Koevern uit Coevorden.

Enkel drie partijtjes tegen deze heren en gezien het aantal caramboles dat zij moesten maken (100, 70 (!) en 35 - hoe zit dat nou eigenlijk precies met dispensatiespelers...?) werd besloten dat Jan, Erna en Chris zouden spelen.

Het aantal caramboles van 100 en 70 veroorzaakte hier en daar wat gefronste wenkbrauwen en sommige aanwezigen spraken er zelfs schande van dat deze heren met deze gemiddelden in de C3 klasse mochten uitkomen. Ons verbaasd ondertussen niks meer en we weten nu waar we aan toe zijn in Nieuwegein.

Chris speelde de eerste partij en alsof de duivel ermee speelde - zijn tegenstander met een normaal gemiddelde van 0.9 speelde klaarblijkelijk de partij van zijn leven. Bijna 2 gemiddeld en dus de eerste verliespartij.

Erna nam het hierna op tegen een tegenstander met een gemiddelde van 1.8.

Een tegenstander met de (uiterst) irritante gewoonte om zéér traag te spelen. Dit leverde niet alleen een zeer saaie en slaapverwekkende partij op voor de toeschouwers, tevens zorgde dit ervoor dat Erna nooit in haar spel kwam. Resultaat - wederom een verliespartij wat tevens betekende dat BC van Koevern zich gewestelijk kampioen mocht noemen. De partij van Jan was van generlei waarde.

En ondanks een zéér verdienstelijke serie van 25 (!) uiteindelijk ook ditmaal een verliespartij.

Zijn tegenstander kwam tot 100 caramboles in slechts 20 beurten (een gemiddelde van 5 dus!)...

Het uiteindelijke resultaat - een 3-0 nederlaag.

Zelfs de aanwezigheid van onze mental coach Jan Akkermans kon hier niets aan veranderen.

Wederom dank voor je steun, Jan!

Wat is het gezegde ook al weer?

Een slechte generale belooft een goede uitvoering, toch?

We hebben in ieder geval aan die eis voldaan!

Rest ons nu nog de finale in Nieuwegein.

Uiteraard zullen wij hier verslag doen van die dag (27 juni a.s.). Ongeacht het resultaat!

So, stay tuned!

Alvast een voorproefje op Nieuwegein

Uiteraard zijn de landsfinales voor ons geen onbekend terrein na onze tweede plaats in 2010 en daardoor weten wij dat er tóch wat dingetjes van te voren geregeld moeten worden.

Zo zou het natuurlijk prachtig zijn als we een aantal supporters mee konden nemen.

Tevens zouden wij het zeer op prijs stellen als er mensen zouden zijn die het vervoer voor hun rekening willen nemen (brandstofkosten worden uiteraard vergoed!) en tot slot hebben wij als deelnemende vereniging de verplichting om schrijvers (minstens 2) mee te nemen.

Dus...

zou je het leuk vinden om deze dag samen met ons te beleven, meldt je dan aan bij Jan Tadema of via deze site! Gegarandeerd een fantastische dag!

De finales worden op vrijdag 27 juni verspeeld dus wil je mee, regel dan wél een vrije dag!

Kampen... of all places...

Maar! Een fantastisch resultaat én geplaatst voor Nieuwegein!!

Aanvang 10.00 uur (aanwezig 09.45) dus vertrek om 08.15. Een zeer voorspoedige reis en derhalve perfect op tijd.

De verwachtingen over de locatie waren niet al te hoog gespannen, daar uit de info van de bond bleek dat dit een bejaarden soos zou moeten zijn. Dit bleek echter een misvatting - de bejaardensoos was in hetzelfde gebouw, maar naast het onderkomen van de organiserende vereniging en bleek een zeer fraaie biljartzaal te zijn.

Gorredijk 6 was reeds aanwezig en zoals reeds eerder gemeld - wij hadden nog wat goed te maken tegen deze heren na drie verliespartijen in de reguliere competitie.

Onze tweede tegenstander (BV Nieuwoord uit Vroomshoop) was de laatste die arriveerde en verbaasde vriend en vijand door om 09.55 direct hun eerste biertjes van de dag te bestellen.

Veel tegenstand van deze tegenstander werd hierdoor dan ook niet verwacht.

Ook ditmaal werden er twee finales in twee disciplines afgewerkt (de gewestelijke halve finale driebanden B2 en onze C3 finale) en in tegenstelling tot voorgaande voorrondes waren er nu officiele bondsreferees aanwezig om alles in goede banen te leiden. Dit leverde helaas direct al enige verwarring op zodat de eerste partijen pas om half 11 konden aanvangen.

Daar werd besloten om Jan niet te laten spelen vandaag, zouden Erna en Chris twee partijen voor hun rekening nemen en zouden Steven en Nico elk één partij spelen.

Zeker geen slechte keus!

Chris was direct in de eerste ronde aan de beurt en wist zijn tegenstander van Nieuwoord vrij gemakkelijk te verslaan.

Op de tweede tafel werd het duel tussen Nieuwoord en Gorredijk door Nieuwoord in hun voordeel beslist.

Dit was natuurlijk een perfecte start van de dag!

De tweede ronde bracht Erna en Chris aan de tafels tegen respectievelijk Nieuwoord en Gorredijk.

En beiden wisten ook deze partijen (op zeer overtuigende wijze - Erna met een serie van 16!) in hun voordeel te beslissen.

Dus na 3 partijen nog geen verliespunt en comfortabel aan de leiding.

De 3de ronde bracht wederom Erna aan de tafel en wederom een zéér goede partij!

Zij wist haar punten in 26 beurten bij elkaar te spelen (een gemiddelde van 1.92) waarna haar tegenstander nog 11 punten moest goedmaken in de nabeurt. Gezien zijn spel gedurende de partij was er werkelijk niemand die dit voor mogelijk hield, maar het ongelooflijke geschiedde. Inderdaad - elf punten vanaf acquit... werkelijk niet te geloven!

Dit was echter reeds voldoende om ons nu al te verzekeren van de winst.

Hierdoor waren de partijen van Nico en Steven feitelijk niet meer van belang en konden zij hun partijen zonder enige spanning spelen. Nico speelde tegen een dame die normaal 0.66 (!) als gemiddelde heeft, maar vandaag blijkbaar een topdag had. 1.2 gemiddeld en uit in 23 beurten. Dit bleek haar hoogste gemiddelde ooit te zijn...

Dus ondanks een gemiddelde van 1.5 tóch één verliespartij.

Steven startte uiterst voortvarend, maar gedurende zijn partij werd de sfeer een beetje té gemoedelijk zodat de échte concentratie een beetje wegebbde. Toch een positief resultaat en dus uiteindelijk een zéér overtuigende zege!

 

Pos. Team Gesp. Winst Gelijk Verloren Punten +/- %  
1 BV Lekkum 2 2 0 0 4 9/3 95.96  
2 BV Nieuwoord 2 1 0 1 2 6/6 88.41  
3 Gorredijk 6 2 0 0 2 0 3/9 84.79  

 

Na vandaag zijn er nog 4 winnaars over. Twee winnaars uit het Gewest Zuid en twee uit het Gewest Noord.

Deze teams hebben zich na deze overwinning direct geplaatst voor de landsfinale in Nieuwegein welke plaats zal vinden op 27 juni a.s. (nadere info volgt uiteraard!).

Er moet echter eerst nog een winnaar komen van de gewesten Noord en Zuid...

Daardoor spelen wij aanstaande woensdagavond de finale van het Gewest Noord in Apeldoorn tegen BC van Koevern.

Tijdstip van dit gebeuren is 19.30. Het verslag van deze (voor de kat zijn viool) partij volgt uiteraard later!

Rest ons nog een dankwoord aan Jan Akkermans.

Wederom de gehele dag aanwezig en wederom een geweldige steun!

Dank!

NIEUWEGEIN! HERE WE COME!

Een forse stap richting Nieuwegein

Zaterdag 10 mei 2014 aanvang 10.00 uur - voorronde Gewest Noord-Oost Nederland in Gorredijk.

Tegenstanders voor ons volslagen onbekend - DOS Hattem uit Hattem en De Brug uit Geerdijk.

Er moesten 9 partijen afgewerkt worden op 2 biljarts dus de verwachting was dat het tot ca. 16.00 uur zou duren voor een winnaar bekend zou worden gemaakt.

Daar wij met vijf spelers zes wedstrijden dienden te spelen zou dus één speler van ons twee keer moeten spelen.

Besloten werd om dit aan Erna over te laten. Zij mocht haar twee partijen als eerste spelen.

Haar eerste partij mocht best opmerkelijk genoemd worden.

Haar tegenstander moest 80 maken en tijdens het inspelen (waarvoor hij véél meer tijd nam dan de gebruikelijke 3 minuten) leek het alsof hij 180 moest maken. Werkelijk elke (onmogelijke) bal was raak.

Helaas voor hem had hij blijkbaar hiermee zijn kruid verschoten want na afloop kon voor hem een gemiddelde genoteerd worden van amper 0.5. De eerste partij was dus binnen.

Haar tweede partij ging helaas jammerlijk verloren (op twee punten), maar na twee ronden stonden we er nog steeds uitstekend voor.

Chris was hierna aan de beurt en wist ook zijn partij winnend af te sluiten.

Steven en Nico moesten hierna tegelijkertijd. Steven kwam eigenlijk nooit in zijn spel en verloor zijn partij helaas.

Nico had echter een zeer goede start. Op zo'n driekwart van de partij deden de 'leestjes' (voor de ingewijden een zeer bekend en uiterst irritant fenomeen!) hun intrede, zodat zijn tegenstander nog héél erg dicht bij kwam. Toch een positief resultaat - zijn tegenstander had nog slechts één (1!) carambole nodig...

De laatste ronde zou dus de beslissing moeten brengen. De Brug en Lekkum hadden beiden twee verliespartijen. De Brug moest nog twee partijen en indien zij beide partijen zouden winnen, zouden zij de winnaars zijn.

Jan was onze laatste speler en uiteraard was voor hem de spanning enorm.

Na een vrij redelijk begin kwam zijn tegenstander echter zeer goed in de wedstrijd en liep uit naar een vrij grote marge. 60 tegen 50 terwijl hij slechts 70 caramboles nodig had en Jan er 80.

Een serie van 25 (!) zorgde echter voor een geheel ander beeld in de partij en zorgde tevens voor het volledig van slag raken van Jan zijn tegenstander. Jan maakte zijn partij uit en won uiteindelijk door een (volledige onnodige) touché van zijn tegenstander.

Resultaat van dit alles is dat BV Lekkum doorgaat naar de halve finales welke gespeeld gaan worden op zaterdag 24 mei a.s. (aanvang 10.00 uur) in Kampen.

Wij treffen daar een voor ons volslagen onbekend team (Nieuwoord) én het bij ons zéér bekende team van Gorredijk 6 (wij hebben nog wat goed te maken tegen dit team na 3 keer verlies dit seizoen).

Tot slot een primeur!

Wij hadden als team voor het eerst in de geschiedenis een mental coach mee in de persoon van Jan Akkermans.

Heeft ons zeker goed gedaan en we rekenen op 24 mei weer op je, Jan!

wordt absoluut vervolgd!

De beslissingen zijn gevallen - wederom kampioen C3!

Onze direkte concurenten voor de titel (Gorredijk 6) zouden afgelopen maandag hun laatste seizoenswedstrijd spelen tegen (het altijd lastige) De Bleek/Stadscafé De Notaris met op dat moment slechts één punt voorsprong op BV Lekkum.

Woensdag werd bij ons bekend dat Gorredijk 6 met 4-3 verloren had en dat wij afgelopen donderdag tegen Gorredijk 5 dus slechts 4 punten (ofwel twee winstpartijen) nodig zouden hebben om de titel binnen te slepen. Enkel het percentage zou dan eventueel nog roet in het eten kunnen strooien hoewel ons percentage beduidend beter was dan dat van Gorredijk 6.

Tot onze verbazing had Gorredijk 5 hun joker ingezet. Metro Voolstra. Hij had dit seizoen slechts een paar partijen voor Gorredijk 5 meegedaan, maar men was blijkbaar vast van plan om Gorredijk 6 een handje te helpen in hun streven kampioen te worden.

En dit leek goed uit te pakken. De eerste partij van Nico Drijver tegen Metro Voolstra werd op zéér overtuigende wijze door laatstgenoemde gewonnen.

En dit betekende voor de beide ander BV Lekkum-spelers (Chris van der Let en Erna Dijkstra) nog meer druk aangezien zij hun partijen nu moesten winnen.

Erna liet er geen gras over groeien en speelde een zeer goede partij die zij uiteindelijk ook winnend wist af te sluiten. Reste enkel nog het verloop van de partij van Chris.

Ook hij wist zijn partij uiteindelijk winnend af te sluiten.

Na enig rekenwerk werd vastgesteld dat ons wedstrijdpercentage 2/100ste (!) hoger was dan dat van Gorredijk 5 en dit betekende dat wij ook het bonuspunt verdiend hadden en dus inderdaad wederom kampioen zijn.

Wederom een prestatie van formaat! Twee seizoenen op rij kampioen. Een hartelijk felicitatie waardig, uiteraard!

Het vervolg van dit geheel zal plaatsvinden op 10 mei a.s.

Wij spelen dan de voorronde van het Gewest Noord-Oost Nederland in Gorredijk.

Verder zullen de teams van Gorredijk 6, Spider en Gorredijk 5 ons vergezellen richting Nieuwegein.

Wordt uiteraard vervolgd!

Seizoen 2013/2014. Spannend tot het laatste moment.

Net als het vorige seizoen was ook dit seizoen uiterst spannend.

Ons team (bestaande uit Jan Tadema, Steven van der Leest, Chris van der Let, Nico Drijver en sinds de kerst Erna Dijstra) kende net als afgelopen seizoen een uitstekende start. Kon er toen na 5 partijen de eerste nederlaag genoteerd worden, ditmaal was dit zelfs na 6 partijen.

Mede door deze fantastische start stonden we het gehele seizoen op een eerste of tweede plaats.

Eén klein verschil met andere seizoenen - was het altijd Harlingen dat met één van hun teams meestreed om de eerste plaats, ditmaal was het Gorredijk 6 dat uitstekend partij gaf.

Op het moment van schrijven zijn we nog één ronde verwijderd van het slot van de competitie en de stand mag gerust uiterst spannend genoemd worden.

De bond heeft ook dit seizoen 'in al haar wijsheid' besloten dat er maar liefst 4 (!) teams (uit een competitie met slechts 8 teams - is wat mij betreft een beetje belachelijk, maar goed...) doorgaan naar de halve finales van het Gewest Noord-Oost Nederland (voor ons betekend dit zeer waarschijnlijk Gorredijk als locatie).

Tevens besloot men om dit jaar een anderhalve competitie te spelen. Dit ivm het aantal teams in onze competitie. Ook dit is uiteraard voer voor een discussie - misschien volgend jaar de C3 klasse laten vervallen en de teams laten opgaan in C2...? Zie voor een nadere verklaring dit artikel!

Vijf teams strijden nog mee voor deze vier plaatsen en slechts twee teams strijden om de titel.

Op plaats 1 staat momenteel Gorredijk 6 met 88 punten, op slechts één punt gevolgd door BV Lekkum. Deze beide teams zullen dus deze week gaan uitmaken wie zich kampioen mag noemen.

Gorredijk 6 speelt a.s. maandag in Franeker tegen De Bleek 3/Stadscafé De Notaris, waarna BV Lekkum het donderdag opneemt tegen (ja, ook dit lijkt verdacht veel op vorig jaar) Gorredijk 5.

Het zou zo maar kunnen zijn dat de percentages beslissend gaan worden...

Ook voor wat betreft de derde en vierde plaats ligt alles nog open.

Op plaats drie staat momenteel Harlingen 5 met 72 punten, gevolgd door Spider 3 met evenveel punten. Vijfde staat Gorredijk 5 met 71 (!) punten. Harlingen 5 is reeds uitgespeeld, terwijl Spider 3 Jan Wiemers ontvangt en, als gezegd, Gorredijk 5 bij ons op bezoek komt.

Kortom, een thriller van een einde van een wederom lange competitie.

Wordt absoluut vervolgd!

Moeizaam? Ja. Onverdiend? Nee, zeer zeker niet!

Een moeizame overwinning, maar door naar de Gewestelijke Finale!

Een vroeg vertrek vanuit Lekkum zorgde ervoor dat wij als eerste team arriveerden in Gorredijk. Onder het genot van een bakje koffie kon rustig de opstelling voor de dag bepaald worden.

6 wedstrijden en 4 spelers betekent dat 2 spelers 2 wedstrijden zouden gaan spelen en 2 spelers slechts 1. Besloten werd om Chris en Nico elk 2 wedstrijden te laten spelen. Jan en Steven zouden dus elk 1 keer spelen. Dit bleek naderhand de perfecte opstelling.

Bij deze (halve) finales gaat het niet om het totaal aantal gewonnen partijen maar om de onderlinge resultaten. Twee winstpartijen tegen beide teams is dus voldoende.

Jan was in de eerste ronde voor ons als eerste aan de beurt tegen een tegenstander van BCG. Beiden moesten 80 caramboles maken dus dit beloofde een zeer spannende partij te worden. Helaas, het tegenovergestelde gebeurde. Jan kreeg nooit de kans om in zijn spel te komen en zijn tegenstander maakte werkelijk elke (onmogelijke) bal waardoor Jan halverwege al tegen een onoverbrugbare achterstand aankeek. Zijn tegenstander was zelf naderhand ook uiterst verbaasd over zijn prestatie.

Goed, één verliespartij in de 1ste ronde - nog niets aan de hand natuurlijk.

In de tweede ronde mosten Chris en Nico beiden aantreden tegen spelers van Den Marienberg.

Chris speelde een zéér gedegen partij en speelde gewoon boven zijn gemiddelde.

Nico had een iets lastiger partij. 51(!) beurten nodig om uit te komen en een tegenstander die nog slechts 2 caramboles nodig had. Absoluut spannend.

De derde partij van deze ronde werd (eniszins) verrassend gewonnen door Den Marienberg, waardoor Den Marienberg met 4-2 van GBC won.

De beslissing moest dus in de derde ronde geforceerd worden.

Steven moest het opnemen tegen een speler van Den Marienberg. Deze partij was niet meer van belang gezien de resultaten uit de 2e ronde, maar winst zou natuurlijk prachtig zijn.

De partijen van Chris en Nico waren echter cruciaal. Winst in beide partijen zou zeker een eerste plaats betekenen, terwijl bij verlies van één van beiden de rekenmachine gebruikt zou moeten worden om de uiteindelijke winnaar te kunnen bepalen.

Chris speelde wederom zeer degelijk en zijn uiteindelijke winst kwam nooit in gevaar.

Nico z'n partij verliep een stuk beter dan zijn vorige en ook zijn winst liep nooit enig gevaar met het logische vervolg dat BV Lekkum eerste werd en zich geplaatst heeft voor de Gewestelijke Finale in Daalerveen op 25 mei a.s.

Gefeliciteerd, heren! Wederom een team prestatie van formaat!

Hier komen we trouwens wat oude bekenden tegen. Ook Harlingen 7 heeft zich voor deze finale geplaatst.

Zij waren gedurende de competitie het team dat op de laatste speeldag hun (bijna zeker gewaand) kampioenschap inleverde.

Zij zullen zeker op revanche uit zijn en dit beloofd dus zeker wederom een spannende dag te worden. Zeker gezien het feit dat het tijden geleden is dat we van dit team verloren hebben.

De grote onbekende die dag zal DBC Doezum zijn. Zij wonnen hun halve finale het meest overtuigend, maar resultaten uit het verleden... Wij zullen er zeker alles aan doen om ook van deze dag een zeer succesvolle te maken.

Uiteraard volgt hier zo spoedig mogelijk het verslag!

Wij zijn er klaar voor!

Na een voor ons Leeuwarders (jawel...) fantastische ontknoping van de Jupiler League en de daarop volgende festiviteiten, mogen wij nu zelf aan de bak. In de prachtige accomodatie van BC Gorredijk (gelukkig dit keer niet zo ver weg als voorgaande jaren! én we zijn reeds bekend met de accomodatie én de biljarts natuurlijk...) zal het moeten gebeuren. De 2e horde (na de winst in de competitie) richting finale zal dan genomen moeten worden.

Wij kunnen in ieder geval stellen dat wij als team de afgelopen jaren reeds de nodige ervaring met deze dagen hebben opgedaan en ja - een herhaling van het bereiken van de landsfinale is zéker ons doel.

Als gezegd - wij zijn er klaar voor.

Het verslag, met hopelijk positief resultaat, volgt zo spoedig mogelijk!

Het vervolg van het programma is bekend.

Zaterdag 11 mei a.s. - halve finales in Gorredijk!

De kogel is door de kerk. De data en indelingen voor de halve finales van het Gewest Noord-Oost Nederland zijn bekend.

Er zijn nog 36 teams over en deze teams zullen op zaterdag 11 mei a.s. onderling gaan uitmaken wie er door mag naar de finales. Deze halve finales worden op 12 verschillende lokaties verspeeld. Per lokatie zijn er 3 teams ingedeeld en enkel de winnaars van die dag zullen doorgaan naar de gewestelijke finale op 25 mei a.s.

BV Lekkum is samen met Den Mariënberger van het district NO-Overijssel en GBC 2 van het district Groningen-Drenthe ingedeeld in poule 4 en wij zullen elkaar treffen in Gorredijk. Aanvang zal om 10.00 uur zijn.

Gelukkig niet zo ver als wij gewend waren de laatste jaren!

Een eventuele voortzetting van dit geheel zal dan plaats moeten vinden op zaterdag 25 mei a.s. in Daarlerveen (wie kent 't niet...!?). Hier zouden we dan de winnaars van poule 5 en 6 moeten treffen. Tenslotte is er nog een 'eindfinale' gepland op woensdag (!) 5 juni om een uiteindelijke winnaar van het district te kunnen bepalen. Uiteraard plaatsen enkel de winnaars van de finales zich voor deze 'eindfinale'.

Hierna volgt dan eindelijk, op vrijdag 28 juni, de landelijke finale welke, zoals gewoonlijk, in Nieuwegein zal worden gehouden.

Hierover later meer!

Uiteraard is het mogelijk (en wel zo gewenst) om ons team tijdens deze wedstrijden te ondersteunen. Neem voor een juiste afstemming betreffende lokaties en tijden van afreizen even contact op met Jan of Nico. Wij garanderen een zéér onderhoudende dag!

Wederom kampioen C3 district Friesland seizoen 2012/2013

Een spannend seizoen? Absoluut!

Het seizoen 2012-2013 werd gekenmerkt door een uiterst spannend verloop.

De bond vond het vorig jaar nodig om een nieuw puntensysteem in te voeren. Dit betekent dat naast de 'gewone' punten voor het winnen/gelijk spelen van partijen er, per team, een extra punt verdiend kan worden. Dit extra punt moet verdiend worden met het gespeelde percentage (het aantal gemaakt caramboles gedeeld door de te maken caramboles per team). Tevens besloot men om in plaats van vier partijen per wedstrijd slechts drie partijen te laten spelen. Dit betekent dus dat per wedstrijd 7 punten verdiend kunnen worden. Een mijn insziens zeer discutabel puntensysteem. Door dit systeem kan het namelijk gebeuren dat het team met de meeste gewonnen wedstrijden op plaats 2 of 3 van de ranglijst is terug te vinden. Maar hierover later meer.

BV Lekkum, nog steeds bestaande uit de heren Chris van der Let, Steven van der Leest, Jan Tadema en Nico Drijver, begon dit seizoen anders dan wat we van dit viertal gewend zijn.

Was het in voorgaande seizoenen zo dat onze eerste resultaten niet al te overtuigend waren, dit seizoen had ons team een vliegende start. Na vier opeenvolgende zeges kon pas na de vijfde wedstrijd het eerste verlies genoteerd worden.

En hier komt het nieuwe puntensysteem weer om de hoek kijken - ondanks het feit dat BV Lekkum vanaf het begin het minste aantal verloren partijen kon noteren, kwamen zij in de stand nooit verder dan een tweede plaats. Zelfs plaats drie was enige tijd het hoogst haalbaar...

Onze grootste concurrent Harlingen 7 ging door dit systeem het gehele seizoen aan de leiding. De verschillen bleven steeds minimaal en voor BV Lekkum was het kampioenschap nooit geheel buiten handbereik mede door een eindsprint in de laatste 4 partijen. Directe concurrent Harlingen 7 werd in Harlingen met 4-3 verslagen (wat het breekpunt van dit seizoen zou blijken te zijn) en na een verlieswedstrijd in Dokkum vonden wij ons nog steeds terug op een tweede plaats met nog twee wedstrijden te gaan en twee punten achterstand op Harlingen 7.

Harlingen 7 moest nog naar Gorredijk 7 terwijl wij Gorredijk 6 thuis mochten ontvangen.

Harlingen 7 wist in Gorredijk met 5-2 te winnen, maar BV Lekkum deed het iets beter . 7-0.

Dit betekende dat 2 teams met een gelijk aantal punten aan de leiding gingen met nog slechts één wedstrijdronde voor de boeg.

Mochten beide teams een zelfde resultaat behalen dan zou Harlingen 7 kampioen zijn door een beter wedstrijdpercentage (91% tegen 89%).

Harlingen 7 zou op maandag haar laatste wedstrijd tegen Jan Wiemers uit Dokkum spelen. Niet direct een 'walk-over'. Aangezien de eerste vier van de ranglijst door zouden gaan naar de gewestelijke halve finales en Jan Wiemers nog steeds vierde kon worden, werd er toch wel wat verwacht van dit team. Steven van der Leest vond dit reden genoeg om af te reizen naar Harlingen ("Ah! een spion uit Lekkum!" Ja, mensen. Een warm onthaal, nietwaar...?) om direct getuige te kunnen zijn van het behaalde resultaat.

Hij kwam hierna thuis met een 5-2 overwinning voor Harlingen 7 wat betekende dat BV Lekkum met minimaal 6-1 zou moeten winnen in haar laatste wedstrijd tegen Harlingen 8. De verwachtingen voor een dusdanig resultaat waren zeker niet al te hoog.

Na onderling overleg werd besloten Jan Tadema niet te laten spelen. Zijn gemiddelde ligt dusdanig hoog dat hij niet verwachte zijn partij in winst te kunnen omzetten en derhalve werd er aangetreden met Nico Drijver, Steven van der Leest en Chris van der Let.

Een allerbelabberste eerste partij van Nico Drijver leverde wel het benodigde aantal winstpunten op. 57 (!) beurten waren nodig om deze partij uiteindelijk in ons voordeel te kunnen beslissen.

Dit resultaat voerde de druk bij de heren Van der Leest en Van der Let natuurlijk nog iets meer op, maar beide heren leken absoluut geen last van enige druk te voelen. Beiden hadden een vliegende start en speelden halverwege hun partijen een gemiddelde van 2 met een straatlengte voorsprong op hun tegenstanders. Theoretisch waren we dus op dat moment al kampioen.

Op beide tafels gebeurde echter iets onverwachts. Beide partijen leken compleet te kantelen.

Onze tegenstanders begonnen plots punten (lees: series) te maken, terwijl wij nauwelijks nog bruikbare ballen kregen en dus scorend achter bleven. Echter door het tonen van karakter wisten Steven en Chris ook hun partijen te winnen en rolde er dus een 7-0 overwinning uit be bus met als direct gevolg - BV Lekkum kampioen van het district Friesland in de klasse C3!

Een fantastich resultaat natuurlijk en zeer zeker absoluut verdiend.

Met het minste aantal verliespartijen gedurende het seizoen is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je dan ook kampioen bent.

Het totale verloop van het seizoen en de eindstand kunnen hier bekeken worden.

Wat ons nu rest is eerst de halve finale van het gewest Noord-Oost.

Hier zullen teams uit Groningen, Drenthe, Overijssel en BV Lekkum strijden om een plaats in de finale van het gewest Noord-Oost.

De datum en lokatie zijn op het moment van dit schrijven nog niet bekend, maar zullen direct vermeld worden op de site (zie agenda).

Mocht het zo zijn dat de geschiedenis zich herhaald en wij beide gewestelijk finales winnen, dan zullen wij daarna in Nieuwegein wederom strijden om het uiteindelijk Nederlandse Kampioenschap in de klasse C3 (zie hieronder). Deze datum is al wel bekend - vrijdag 21 juni 2013.

Wij zullen u hier uiteraard op de hoogte houden van het verdere verloop.

Voor nu is een welgemeende felicitatie zeer op zijn plaats.

Gefeliciteerd heren en veel succes in de volgende ronde(s)!

Word vervolgd!

Net als Oranje, maar dan net even anders...

Een zéér lang seizoen kwam tot een eind met een fantastische, welverdiende, tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap C5 dat op zondag 27 juni 2010 in Nieuwegein gehouden werd.

In de reguliere bondscompetitie, welke gedurende het seizoen verspeeld wordt, werd een tweede plaats (achter Harlingen C4) bereikt, wat recht geeft op deelname aan de halve finale van het noordoostelijk gewest waarin teams uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel meespelen.

Deze werd voor ons gehouden in Nieuwleusen.

Overtuigend werd hier de eerste plaats bereikt - slechts 3 (van de 12) partijen werden verloren waardoor de eerste plaats hier zeker was en het bereiken van de volgende ronde, t.w. de gewestelijke finale, een feit was.

Dit keer eens een keer niet zo ver van huis - Twijzelerheide.

Zelfs gesteund door enige supporters werd hier een nóg overtuigender zege geboekt - slechts 1 verliespartij...

Volgende etappe - de landsfinale!

Plaats van handeling - Nieuwegein op zondag 24 juni.

De aanvang van dit gebeuren was vrij vroeg te noemen voor verenigingen als de onze die eerst 2 uren moeten rijden (aanmelden tussen 09:00 en 09:15...).

De bond had voor dit evenement enige eisen opgesteld - naast hun 'normale' kledingvoorschriften waren alle verenigingen verplicht twee schrijvers af te vaardigen. Voordeel hiervan is dat de spelers dit nu niet hoefden te doen natuurlijk... Wytze van der Woude en Tjeerd Mink vonden wij bereid om hun vrije zondag hiervoor op te offeren.

Zodoende werd 's morgens om even over half zeven in twee auto's vertrokken richting Nieuwegein. De weersvoorspellingen waren nu niet bepaald fantastisch te noemen voor zo'n dag - een tropische dag met temperaturen van 30 graden of meer... niet écht ideaal!

De lokatie in Nieuwegein bleek een gigantische sporthal te zijn waar 32 biljarts waren opgesteld.

Er hadden zich in totaal 8 verenigingen voor de C5 finale geplaatst welke ingedeeld waren in 2 poules. De winnaars van beide poules zouden in een uiteindelijke finale uitmaken wie de 1e en 2e prijs zouden winnen, terwijl de nummers 2 zouden strijden om de 3e prijs.

Het bleek al snel dat er nauwelijks kwaliteitsverschil tussen de onderlinge verenigingen aanwezig was - in feite kon iedereen van iedereen winnen.

Dit betekende dat het toernooi een zeer spannend verloop kende. Hierdoor kon het dan ook gebeuren dat er twee verenigingen volledig gelijk als eersten eindigden. Lekkum en 't Sticht hadden evenveel partijpunten én wedstrijdpunten waardoor het behaalde percentage (het aantal gemaakte caramboles gedeeld door het aantal te maken caramboles) de doorslag moest geven. Het percentage van Lekkum was 4% hoger dan dat van 't Sticht waardoor Lekkum zou gaan strijden om de landstitel en 't Sticht de troostfinale zou gaan spelen.

De finale zou worden gespeeld tegen BC Maarland - 'n héél jong team met een geschatte gemiddelde leeftjd van 15-16 jaar (zet dat van ons daar eens tegenover...) maar gezien de prestaties die dag tevens zéér getalenteerd!

Rond 5 uur werd op vier tafels tegelijkertijd afgestoten en al snel bleek dat dit wel eens een héél spannende finale zou kunnen worden - de deelnemers waren zéér aan elkaar gewaagd. Nadat alle vier partijen afgelopen waren werd de balans opgemaakt en bleek dat een 2-2 eindstand op het bord stond...

Dus wederom werden de percentages berekend - helaas trok Lekkum dit keer aan het kortste eind en ging de eerste prijs naar BC Maarland (een ietwat teleurstsellende manier van het beslissen van een landsfinale, maar ja... het zij zo...).

Ondanks de tweede prijs een fántastisch dag! Onze dank gaat dan ook uit naar Wytze en Tjeerd voor hun bereidheid om een hele dag in een snikhete sporthal te zitten en Peter Landstra voor het sponsoren van onze heen en terugreis. KLASSE!

BV Lekkum - winnaars 2e prijs landelijke finales 24 juni 2010

c5-klasse - 2e plaats - bc lekkum

Vlnr.: Chris van der Let, Steven van der Leest, Nico Drijver en Jan Tadema